A torta receptjét innen szedte nekem Pil (köszi érte még egyszer!!!).
Hozzávalók 12 személyre:
15 dkg darabokra tört étcsokoládé
¾ bögre barna cukor
1,5 dl főzőtejszín
2 tojássárgája
20 dkg szobahőmérsékletű vaj
1 bögre cukor
1 teáskanál vaníliaaroma
2 lágyan felvert tojás
2 bögre finomliszt
1 teáskanál sütőpor
¾ bögre tej
3 tojásfehérje
A dús csokikrémhez és bevonathoz:
¾ bögre cukor
¾ bögre víz
6 tojássárgája
20 dkg olvasztott tejcsokoládé
1 dl főzőtejszín
25 dkg feldarabolt vaj
A díszítéshez:
10 dkg pirított mandulapehely vagy darált mandula
néhány szem félbevágott, csokival lecsurgatott eper
Elkészítése:
Az étcsokit, barna cukrot, tejszínt és a tojássárgájákat gőz fölött állandó kevergetés mellett főzzük addig, amíg a massza teljesen egynemű lesz. Vegyük le az edényt a lábasról és hagyjuk kihűlni.
A vajat és a cukrot keverjük ki a vaníliaaromával, míg habos nem lesz. Fokozatosan adjuk hozzá a tojásokat. A vajas massza fölött szitáljuk össze a lisztet és a sütőport. A csokis masszát alaposan keverjük el a tejjel. A tojásfehérjét verjük kemény habbá és adjuk a csokis masszához, majd ezt adjuk hozzá a vajas – lisztes masszához és alaposan dolgozzuk össze.
Öntsük a tésztát 2 db sütőpapírral bélelt és kivajazott 25 cm átmérőjű kerek tortaformába.
180 °C - on 40 percig vagy tűpróbáig süssük. A tortalapokat 5-10 percig hagyjuk a formában állni, majd borítsuk őket tortarácsra és hagyjuk teljesen kihűlni.
A csokikrémhez tegyük a cukrot, valamint a vizet egy lábasba, s készítsünk belőle szirupot: lassú tűz fölött, állandó kevergetés mellett főzzük, míg a cukor el nem olvad. Forraljuk fel egy kicsit, majd vegyük a lángot alacsonyabb fokozatra és főzzük addig, amíg szirupos nem lesz.
Tegyük a tojássárgájákat egy edénybe, s keverjük addig, míg sűrű és világos nem lesz. Fokozatosan adjuk hozzá a szirupot. Olvasszuk meg a tejcsokit, s közben öntsük hozzá a tejszínt. Végül a csokit és a vajat is adjuk hozzá a szirupos masszához. Keverjük addig, hogy a massza besűrűsödjön. Tegyük a hűtőbe pihenni addig, hogy kenhető állagot kapjon.
Mindkét tortalapot vágjuk ketté hosszában. Az egyik lapot kenjük meg csokikrémmel, majd fektessük rá a másikat és ismételjük azt addig, amíg az összes lapunk el nem fogy. A maradék krémmel kenjünk be a torta tetejét és oldalát is. Finoman nyomkodjunk mandulapelyheket vagy darált mandulát a torta oldalára. A tetejét díszítsük félbevágott eperdarabokkal, amiket csurgassunk le olvasztott csokival.
Megjegyzés: Ha nincsen kéznél mandulapehely, vagy dara, helyettesíthetjük darált mogyoróval vagy darált dióval is!
Saját tapasztalatok: mivel nem volt két tortasütőm, ezért két adagban, egymás után sütöttem meg a tésztát. A második tészta valszeg zokon vette, hogy megvárattam, mert totál szétmorzsálódott, így amikor kettévágtam, csak az egyik fele lett hasznosítható. Sebaj Tóbiás... :)
Mandulapehely helyett én durvára vágott diót használtam, azzal is nagyon szuper. A díszítés nem lett a legszebb, úgyhogy ez egy ronda és finom süti... :DDD
Ecce torta (kicsit elcsúszott a kép, bocsi): :)))))

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Finom volt? Könnyű volt elkészíteni? Kivele! :)