Ezt a receptet ma találtam,és nem bírtam ki hogy nem csinljam meg már ma.
Pont olyan lett amilyennek elképzeltem.Isteni finom. Az íze egy icipicit édeskés jellegű nekem.
A sok maggal eggyütt isteni ízhatást ad. Nagyon jól szeletelhető.
2009.12.09
Utólagos kiegészítés:azóta már tojás nélkül,és zabtejjel csinálom,mindig tökéletes,az íze pedig még finomabb.Remekül fagyasztható,mikróban pár perc alatt kiolvasztható.
Hozzávalók:
• 240 ml tej
• 1 tojás
• 2 kiskanál olívaolaj
• 1 evőkanál méz
• 280 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
• 100 g kenyérliszt vagy rétesliszt
• 40 g búzasikér a liszthez keverve,
• 100 g olajos magvakból (szezám-, lenmag, napraforgó- és tökmag, külön csak az egyikféle, vagy akár vegyesen)
• 1,5 kiskanál só
• 1,5 kiskanál szárított élesztő
A hozzávalókat a megadott sorrendben tedd a kenyérsütő gép edényébe. Először a tejet a tojással, majd add hozzá az olívaolajat és a mézet is. Szórd el rajta a sikérrel összekevert kétféle lisztet, hogy szinte egyenletesen befedje, majd jöhetnek rá az olajos magvak és a só. A kenyérsütőt állítsd be a teljes kiőrlésű vagy barna kenyér programra és indítsd el a gépet.
Olyan sokat olvastam már kenyérsütés,gépi sütés témakörben,így arra jutottam hogy figyelem a sütés folyamatát,és 10 perccel a sütés befejezése előtt kivettem a kenyérkémet. Kalácsoknál szokták ezt leginkább csinálni hogy ne legyen erős barna kéreg rajta,de én a kenyérnél is úgy láttam hogy már elég sötét a szín,ezért állítottam le a gépet.A belseje így is tökéletesen átsült.
A végeredmény:
Sziasztok! A sokmagvas tönkölykenyérhez kapcsolódóan: síma villanyos sütőben is meg lehet sütni, vagy csak kimondottan kenyérsütő gépben?
VálaszTörlésTimi
Szia Timi!
VálaszTörlésMilyen véletlen (véletlenek márpedig nincsenek :)),kaptam a születésnapomra egy kenyérsütő formát,és ma készülök benne ezt a kenyeret kipróbálni a sütőben.Este kukkants vissza,és megírom milyen lett.
Szia Timi!
VálaszTörlésNagyon sajnálom hogy nem tudtam este írni,nem volt itthon növényi tejem,mire a férjem hozott,és elkészült a kenyér már 11 óra volt,nem is vágtam fel csak reggel.Szóval a kenyér nagyon szép lett,sokkal magasabbra kelt minta gépben,de nagyon morzsálódos is így .Alig tudtam felszeletelni,és nem tudom miért lett ilyen.A gépben sülve sokkal tömörebb lett,így meg sokkal könnyebb,puhább,viszont nehezebben szeletelhető.