2009. július 27., hétfő

A vasárnapi ebéd kitalálása "zöldszezonban" számomra egyszerű feladat, mert nagyon szeretjük a cukkinit, padlizsánt, tököt stb. Ezúttal a cukkinire esett a választásom. Az eredeti receptet itt

találtam, de némileg változtattam rajta.


Hozzávalók:

- 2 db közepes cukkini

- kb. fél kiló darált hús (én sertéscombból készítettem)

- olaj

- 1 fej vöröshagyma

- bors

- 3 gerezd fokhagyma

- pirospaprika

- só

- oregánó

- 1 db paprika

- 1 db paradicsom

- a tetejére feta sajt (én ezt raktam, de sztem sima trappista is jó)


Elkészítés:

A cukkiniket meghámozom, félbevágom, közepüket kivájom és besózom őket. A vöröshagymát apróra vágom, és olajon megdinsztelem, majd belerakom a darált húst. Sózom, borsozom, belerakom a fokhagymát, a pirospaprikát, az oregánót, az apróra vágott paradicsomot és a paprikát. Egy kicsit összepárolom, majd felöntöm nem túl sok vízzel (egy kicsit lepje csak el, ne legyen nagyon szaftos). Ha a hús puha, elfőzöm a felesleges levét. A cukkinikről letörölgetem a nedvességet, majd tűzálló tálba teszem őket, olajat locsolok alájuk. Megtöltöm a cukkinit a húsos töltelékkel, sajtot szeletelek rá, letakarom alufóliával és betolom a sütőbe. Kb. egy óra alatt finom puhára sül, a végén pár percre leveszem róla a fóliát, hadd piruljon rá a sajt.

Én zöldséges rizst csináltam hozzá. Ízlett mindenkinek. (Balról a második cukkininek nem én ettem le a sajtkalapját!!!!! :DDD)

2009. július 24., péntek

Sós magvas roppanós

Egy sütihez vettem nem rég kukoricalisztet,és azóta is ott áll a polcon.Nem tudtam vele mit kezdeni eddig,na de majd most.Már előre látom hogy hamarosan elfogy az egész és mehetek újból venni :)Nagyon sok sós nasit kipróbálok,ez abszolúte a kedvencem már most.Isteni finom és ropogós!

A receptet itt találtam.
A receptben két dolgot kicseréltem.A  margarin helyett vajat használtam,a fehérboron sokáig gondolkoztam hogy mivel helyettesítsem,szerintem simán vízzel is működik,de éppen meg volt bontva egy szőlőlé a hűtőben,így azt tettem bele.
 
Hozzávalók:
25 deka kukoricaliszt
25 deka tönköly fehér liszt
1 csomag sütőpor  (bevallom én mindig kevesebbet rakok mint amit ír)
2 kiskanál só
1 dl olaj ( ebből is felét raktam csak)
25 deka vaj vagy margarin 
10 deka lenmag
10 deka napraforgómag
10 deka szezámmag
2 marék tökmag
1 dl fehérbor  (ami nálam szőlőlé)
 
A napraforgó,szezám és tökmagot megpirítjuk szárazon egy serpenyőben és kihűtjük.
(azt azért elmondom hogy nekem nem volt itthon egész tökmagom,csak olyan amit már egyszer megpirítottam és megőröltem,úgyhogy én most ezt raktam bele,de valószínű mindig igy fogom csinálni.)

Az össze hozzávalót összeöntjük egy nagy tálba ,belerakjuk a kihűlt magokat és összegyúrjuk a tésztát.Nekem nem volt nagyon könnyű,de mindig én győzök azért.Ha ezzel kész vagyunk,hűtőbe tesszük és egy órát pihentetjük.Majd ha kivettük a hűtőből,kinyújtjuk és kiszaggatjuk tetszés szerinti nagyságúra.Én mindig sütőpapírt használok,nem zsírozgatom a tepsit,tehát rápakolom a sütőpapírra és beteszem a sütőbe.180 fokon sütöttem normál sütéssel addig amíg nem kezdtem érezni az illatát,akkor átkapcsoltam légkeverésre és úgy sütöttem addig amíg szép piros nem lett.
Először kerek formával szaggattam ki



Aztán a maradékot nagyon vékonyra nyújtottam ,és kockára vágtam.
Ez igazán ropogós lett



Mivel nem írta a recept hogy meg kell e kenni a tetejét valamivel,az első adagot nem kentem le semmivel, a másodikat megkentem tejföllel,hát nem rontotta el,sőőőt,nagyon finom lett.
 
Feltétlenül próbáljátok ki,amellett hogy isteni finom,tök egészséges.

2009. július 18., szombat

Kókuszos szilvás sütemény

Nagyon szeretem a szilvát,gondoltam keresek egy klassz szilvás süti receptet,ez a kókuszos párosítás fogott meg elsőre.A végeredmény egy isteni finom sütemény lett.
 

Hozzávalók:

A tésztához:
25 dkg liszt
10 dkg cukor
20 dkg hideg vaj
3 tojássárgája
2 ek vaníliáscukor


A tetejére:
75 dkg szilva
5 tojásfehérje
2 ek vaníliáscukor
20 dkg cukor
egy ek rum
15 dkg kókuszreszelék
csipetnyi só

A tésztához összegyúrjuk a hozzávalókat, és fél órára a hűtőbe tesszük. A sütőt bekapcsoljuk,180 fokra.A szilvát kimagozzuk és negyedeljük.A tojásfehérjéből habot verünk, belerakjuk  az összevágott szilvát és a többi hozzávalót. Ezután rátettem a habos szilvát, és addig sütöttem, míg a teteje megpirult. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral,a tésztát a tepsiméretének megfelelően kinyújtjuk és 10 percig sütjük.Ezután tesszük rá a tojásfehérjés-kókuszos szilvát,visszatesszük a sütőbe és addig sütjük amíg a teteje megpirul.




2009. július 13., hétfő

Nagyon szeretem a lángost, de a régi, hagyományos burgonyás lángos mindig túl nehéz volt nekem (vagyis a gyomromnak...). Egy rokonunktól kaptam ezt a receptet, egyszerű, gyors és nagyon finom.


Hozzávalók:

- 85 dkg liszt

- 2 egész tojás

- 2 dl tej

- 3 dkg élesztő

- 3 dl kefír


A tejben kis cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztbe belekeverjük a tojást és a kefírt, hozzáadjuk az élesztőt, alaposan összedolgozzuk. Ha túl kemény lenne a tészta, lehet hozzá még tejet adni. Meleg helyen fél-egy órát kelesztjük, majd ökölnyi darabokat szaggatunk belőle, meghúzogatjuk, hogy a közepe vékony legyen, és forró olajban szép pirosra sütjük. Lehet variálni is, íme:




Ebben az esetben fél virsliket raktam a tésztába, alaposan összenyomkodtam, nehogy szétnyíljon sütés közben. Mondjam, mekkora sikere volt? :)))) A gyerekeim ketchuppal ették.


Jó étvágyat hozzá!

2009. július 10., péntek

Hihetetlenül egyszerű és gyors nasi, egy hátránya van: a tejpor elég drága hozzá, de szökőévben egyszer azért megkockáztatható :)))


Hozzávalók:

- 1,5 dl víz

- 25 dkg kristálycukor

- 1 Rama

- 20 dkg kókuszreszelék (plusz kb. 10 dkg a hengergetéshez)

- 27 dkg tejpor

- mogyoró vagy mandula


A vizet felforraljuk, belerakjuk a cukrot, és a Ramát. Kevergetjük, míg elolvad, majd beletesszük a kókuszreszeléket és a tejport. Alaposan kikeverjük, és hagyjuk kihűlni. Az sem baj, ha pár órát pihen a hűtőben.Majd golyókat formázunk a masszából, mogyorót vagy mandulát teszünk a közepébe és kókuszreszelékbe forgatjuk.


Nekem ilyenek lettek: