2010. június 17., csütörtök

Vegán fagyitorta

Siccike hirdetett egy versenyt ,amire nagyon szerettem volna benevezni valamivel.Annyira törtem a fejem itt napokon át,de semmi jó nem jutott eszembe,aztán arra gondoltam a a bombatortám mintájára megpróbálok egy fagyitortát csinálni.Persze ehhez mind hozzájátszott hogy jó recepteket találtam mostanában amik alapjául szolgáltak végül a tortának.Nem is tudtam eldönteni felrakjam e,hiszen ez nem egy már bevált torta,a díszítése is lehetne szebb,végül is még lehet rajta kísérletezgetni,de az íze valami fantasztikus lett szerintem .A négyéves lányom állandóan azt kérdezgette : anya te csináltad?nagyon finom anya,nagyon finom.:)

Először is csinálunk egy adag vegán csokoládéfagylaltot,és egy adag epersorbetet.

Vegán csokoládéfagylalt Sajtkukac receptje nyomán:

10 dkg bio étcsoki
1,5 dl rizstej
5 evőkanál kókusztej
2 banán
nádcukor ízlés szerint

A rizstejet,cukrot,kókusztejet megmelegítjük,és az étcsokit beletördeljük.A banánokat botmixerrel pürésítjük,és ha kihült a csokis krém akkor összekeverjük.Hűtőben  jól lehűtjük,majd a fagyigéppel elkészítjük.

Epersorbet:

Hozzávalók:
fél kiló eper
15 dkg nádcukor
1,5 dl víz
fél citrom leve

A vízből,cukorból szirupot főzünk,beletesszük a citrom levét és kihűtjük.A megtisztított epret pépesítjük és a sziruppal összekeverjük.Miután jól lehűtöttük a  fagyigépben elkészítjük.

Piskóta hozzávalói:
250g  graham liszt
120g nádcukor
1 tk szódabikarbóna
240ml víz
6 ek napraforgó olaj
1 tk. vanília eszencia
eperlekvár

Elkészítése:

A sütőt előmelegítjük 180 fokon.
A száraz hozzávalókat összekeverjük,majd belekeverjük az olajat,vaníliát és a vizet is,és az egészet jól elkeverjük.A tésztát vékonyan,elterítjük egy sütőpapírral bélelt tepsibe,és kb. 20-25 percig sütjük.

Amikor kész a piskóta egy enyhén nedves konyharuhára rátesszük,megkenjük a lekvárral, ezután  lassan tekerjük fel, miközben a konyharuhát fokozatosan távolítsuk el. Na ez nekem nem ment ám olyan könnyen mint Parvatinak,az ő piskótatekercse gyönyörű lett,az enyém nem az igazi,de nem adtam fel ,végül is egész jó lett.Ez a piskótatekercs lekvárral megkenve valami isteni finom egyébként,a legjobb vegás piskóta amit ettem eddig.
Azért azt bevallom-na meg a képen is látszik majd :)-eperlekvárom pont nem volt,így ennek hiányában végül baracklekvárral kentem meg.

A piskótát Parvatinál találtam még régebben,és már annyiszor meg akartam csinálni,akkor még nem tudtam hogy ez milyen finom.

Miután a piskótatekercs kihűlt,megpróbáltam szép szeletekre vágni,egész jól sikerült.Ezután kibéleltem egy öblös,kupola formájú tálat folpackal,és kiraktam a tál alját ,oldalát piskótatekercsekkel.Ez nem volt túl jó ötlet,mert ahogy fagyott meg a torta,a fólia gyűrődései nyomot hagytak a piskótatekercsekben,persze ezt már csak akkor láttam mikor kivettem a tortát fogyasztásra,legközelebb nem bélelem ki semmivel.Aztán a csoki és eperfagyit felváltva a piskótatekercsekre adagoltam,igazából összevissza,ahogy kézre esett.Amikor a fagyis réteg szintje elérte a tál oldalán lévő piskótatekercsek szintjét,akkor a fagyis rétegre is tettem egy réteg piskótatekercset,ezzel alapot képezve  a tortának.A fagyasztóba tettem,és másnap vettem ki hogy megnézzem milyen lett a nagy mű.Ahogy kiborítottam akkor láttam ugye a gyűrődéseket ,ami végül is nem tetszett,gondolkoztam mivel díszítsem ki,beleszúrni ugye a keménysége miatt nem lehet semmit,így azt találtam ki hogy bekenem szójatejszínnel és megszórom reszelt bio csokoládéval.A tejszínt felvertem amennyire lehetett,egy ecsettel körbekentem,persze egyből rá is fagyott,gyorsan kellet a csokit rászórni hogy ne peregjen le róla.Ízre szerintem isteni lett,látványilag lehetne rajta javítani még.



8 megjegyzés:

  1. Ez nem az én piskóta receptem?? :o)A citromlé kivételével nagyon stimmel ...
    :o)

    Kata

    VálaszTörlés
  2. Egyébként meg bocsi, mert szenzációs a torta, tuti meg fogom csinálni!!! :o)

    VálaszTörlés
  3. Kata!

    Lehet ugyanaz a receptetek!Én Parvatinál találtam rá.Ha kipróbáltad írd majd meg bejött e Nektek?

    VálaszTörlés
  4. Persze, csak elnézve a dátumot, nálam előbb szerepelt és akkor egy visszamutató link jól esett volna ... na, majd rákérdezek!

    VálaszTörlés
  5. Hú én ezt most nem értem,én csináltam rosszul valamit?

    VálaszTörlés
  6. Draga Kata! Tudod hogy imadom a blogod meg a receptjeidet is, sokszor fozok/sutok "toled".
    Regota probalkozom kulonbozo vegan piskota-receptekkel, de nem nagyon sikerulnek, tovabbra is a te piskota-recepted az alap nalam :)
    DE! Pilchard receptjenel graham liszt van, mig te altalaban tk tonkolylisztbol csinalod a piskotat. Mostanaban sokat hasznalok graham lisztet - eg es fold szerintem a felhasznalasuk (szerintem ehhez meg tobb folyadek kell), es az ize is teljesen mas. Mindegy, a lenyeg,hogy Pilchard receptje tobb ponton nem egyezik a tieddel (pl kevesebb folyadekot hasznal, es tobb cukrot) es bar latszolag ugy tunik, hogy ez ugyanaz a recept, szerintem egyaltalan nem. Azert mondom ilyen biztosra, mert megsutottem, es izre is teljesen mas.
    Nem kotozkodni akartam vagy ilyesmi, nehogy annak vedd, jooo? :)
    Etus

    VálaszTörlés
  7. Hello!

    Bocs, hogy csak most!!! Semmit sem csináltál rosszul, dehogy :o) Azóta rákérdeztem Parvatinál és családi recept, mármint az Ő családjáé :D

    Kata

    VálaszTörlés
  8. Szia,
    örülök, hogy nektek is ízlett a csokifagyi :-)
    Enyém lányka is fagyitortát kért a szülinapjára, de én simán csak lerétegezni terveztem különböző ízű vegán fagyikat.
    A piskóta nem fagy meg nagyon, mikor lefagyasztod?

    VálaszTörlés

Finom volt? Könnyű volt elkészíteni? Kivele! :)