2009. május 6., szerda

Bombatorta Pil módra

Kislányom 3 éves szülinapjára szerettem volna tortát csinálni,ötleteim voltak,de sorra mind elvetettem őket.Aztán megláttam ezt és beleszerettem,tudtam hogy nagyon fog tetszeni a lányomnak.Meg egy kis előgyakorlatnak is jó ,mert keresztlányom elsőáldozására is ilyet ígértem.
Nagyon sok fórumot átböngészve körvonalazódott ki hogy milyen piskóta,milyen krémekkel lesz majd a tortában. Kicsit macerásnak tűnik,de így hogy már egyszer megcsináltam és vannak tapasztalataim  a következő már gyerekjáték lesz :) Bár nekem ez sem volt nehéz,csak kicsit túlbonyolítottam a dolgokat.A hab a tortán hogy a lányom szinte semmit nem evett belőle,:),csak a rolettiket és a malackát fogyasztotta előszeretettel.

 
Hozzávalók a piskótához.
4 tojás
4 ek.cukor
4 ek liszt
1 kiskanál sütőpor
 
Kakaós,diós és sima piskótát kell sütnünk.
A kakaósnál egy ek.lisztet egy ek.kakóra cserélünk.
A diósnál egy ek.lisztet két ek.dióra cserélünk.

 
A tojások sárgáját kikeverjük 3 ek.cukorral.A tojás fehérjét kikeverjük 1 kanál cukorral.A lisztet átszitálva tesszük a tojásos-cukros keverékbe,majd beleforgatjuk a tojásfehérjét is.Sütőpapírral bélelt vagy kikent tepsibe simítjuk és megsütjük.Én 180 fokon sütöttem,kb 15 percig.Még melegen feltekerjük a sütőpapír vagy egy konyharuha segítségével.
Tapasztalatok:az hogy mennyi piskóta tekercsre van szükség attól függ mekkora a tál amit kibélelünk vele. Az én üvegtálam két literes. A recept szerint 3 piskótatekercs kell,én biztonsági okokból csináltam négyet,de előző este sütöttem meg őket ,és másnap este mikor össze akartam állítani a tortát akkor derült ki félúton a rétegzés közben hogy kevés lesz.Mert kicsit össze is estek a tekercseim másnapra,meg sokkal nagyobb volt a tálam mint a receptben.Úgyhogy este fél 10-kor nekiálltam és sütöttem még gyorsan két tekercset.Hát mit ne mondjak volt különbség  közöttük,legközelebb úgy csinálom hogy megsül a piskóta,feltekerem,kihűl,már töltöm is,és rakom is össze a tortát.
Másik tapasztalat hogy 3 tojással,3 kanál cukor,3 kanál liszt verzióval is elég méretes piskótáim lettek.Amikor este sütnöm kellett még két tekercset,már csak hat tojásom volt,azért alakult így a dolog,és tökéletesen jó lett így is.
A recept szerint sütni kell egy kakaós,egy sima,és egy diós piskótát.Én így csináltam,de bevallom őszintén, az íze miatt felesleges ,mert nem érezni. Viszont a látványossága miatt mégis kell.Legközelebb csak kakaósat és simát sütök,a diósat kihagyom.
 
KRÉM:ez volt nekem a legnehezebb,nem akartam pudingból csinálni(utólag kérdem miért is),jó sokat böngésztem a netet,mire eldöntöttem milyen krémet csináljak.Itt sem követtem a receptet,mert azt gondoltam ki hogy a sima piskótát megkenem nutellával,a kakaósat vaníliakrémmel,a diósat pedig csokikrémmel.
Vaníliakrém:
4 tojás sárgája
4 dl tej
2 ek.liszt
2 cs.vaníliás cukor/vanília rúd

15 deka cukor
10-15  deka margarin
 
 A tojások sárgáját kikevertem a cukorral, a tejet felmelegítettem egy vanília rúddal,majd hagytam langyosra hűlni.Mikor lehűlt belekevertem a tojásos cukrot,a lisztet,majd kis lángon sűrűre főztem.Folyamatosan kevergetni kell.Amikor kihűlt belekevertem a vajat és robotgéppel eldolgoztam hogy még krémesebb legyen.
 Tapasztalatok:Ez a mennyiség nem elég a két literes edényhez,mert a vaníliakrém kell a rétegzéshez is,meg a piskótát is megkentem vele,3 tekercset. Úgyhogy nekem duplázni kellett.A csokikrémet le sem írom,mert teljesen felesleges,nem érezni az ízét külön a tortában.A nutellát viszont nagyon jól lehetett érezni,ez nagyon jó ötlet volt.A vaníliakrém isteni finom lett,viszont bejött amitől tartottam,nem keményedett meg annyira mint egy puding,így nem lehetett szépen szeletelni a tortát.Gondolom egy kis étkezési keményítővel ezen lehet segíteni,vagy a pudingos verziót kipróbálni.Legközelebb csak nutellával kenem meg a piskótákat,és a rétegzéshez vaníliapudingot készítek.Kipróbálom azzal is.
 
Torta összeállítása.
Fogunk egy kupola alakú edényt.Olyat célszerű választani aminek az alja nem nagy átmérőjű,mert így lesz szép az alakja.Kibéleljük frissentartó fóliával a tálat.A psikótatekercseket megkenjük,felvágjuk fél-egy centis darabokra.A tál alját és oldalát kibáleljük a tekercsekkel,ha többszinű piskótát csinálunk akkor értelemszerűen váltakozva rakjuk le.Amikor ezzel megvagyunk,teszünk egy adak krémet a tál alján lévő tekercsekre,erre szórunk pirított diót,mazsolát,majd kirakjuk piskótatekerccsel.Megint teszünk egy adag krémet,diót,mazsolát,majd tekercseket.Ezt addig folytatjuk amíg a tál megtelik:)
A recept nem írja hogy pirítsuk meg a diót,de ha finomat akartok enni pirítsátok meg!Én nagyon imádom,isteni íze van.
 
Tálaláskor csokoládéöntetet,és tejszínhabot kínálunk hozzá.
 
Csokoládéöntet hozzávalói
3 dl tej
3 ek kakaópor
1 tojássárga
4 ek kristálycukor
1 púpos tk liszt
A csokoládéöntet hozzávalóit  csomómentesen elkeverjük, sűrűre főzzük. Jól lehűtjük.
 
 Egy napot célszerű hűtőben tartani,hogy összeérjen.Nagyon egyszerű kivenni,csak fejre kell állítani a tálat és a fóliával kiszedni,amit könnyen le tudunk húzni róla.Ha ügyesek vagyunk ilyet kapunk.



 A díszítés után pedig ilyen lett



 
Felvágva pedig ilyen

2 megjegyzés:

  1. Jaj ez olyan aranyos kis torta,epp 3 eves kislanynak valo:)Biztosana orult a kicsi lanyod!

    VálaszTörlés
  2. SZia!Igen nagyon tetszett Neki,a sok roletti.:))
    A tortáig már nem szokott eljutni,bár az első szülinapján megevett egy egész szeletet,a másodikon egy negyedet,ebből meg semmit.:)
    Nemsokára jön a negyedik szülinap,gondolkodom is hogy legyen e egyáltalán torta vagy csak meggyújtunk Neki négy gyertyát mondjuk egy tábla csokiba beleszúrva.Szerintem nagyon bejönne Neki.:)))
    ÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓ,meg is van!Jól megtréfálom az idén!!Támadt egy ötletem!

    VálaszTörlés

Finom volt? Könnyű volt elkészíteni? Kivele! :)