2010. január 31., vasárnap

Most mutasd meg!

Szepykénél olvastam ezt a játékra való invitálást.A játék lényege,megmutatni hogy kinek mitől indul jól a napja,mi az amitől felébred,magához tér.
Nos én nem kávézom,van viszont két kicsi gyermekem,meg egy nagy(a férjem),így nem igazán jut időm sokszor reggelizni,úgy értem olyan kényelmes,ráérős reggelire.Persze az sem jó ha üres a gyomrom,így remekül bevált az otthon préselt gyümölcslé(este elkészítem),nem kopog a szemem az éhségtől,és nem kell reggelivel bajlódnom.Van hogy percek alatt iszom meg,van hogy lehúzom egyben,a végeredmény ugyanaz,jól indul a napom tőle.




Fánk- tej és tojásmentes

Tesóm tegnap fánkot sütött,ahogy mondta én is megkívántam.Meg is beszéltük melyik recept szerint csinálta,aztán mikor letettem a telefont úgy döntöttem kipróbálom inkább a reform verziót.Nem bántam meg,nagyon nem,isteni finom lett és hogy szalagos is lett már csak hab a tortán.

Hozzávalók:
50 dkg fehér tönkölyliszt
5 dkg növényi margarin
10 dkg nádcukor (nekem nem volt most itthon,fruktózt raktam helyette)
3 dl rizstej (nálam tönkölytej)
3 dkg élesztő
1 csipet tengeri só

Elkészítése: Kenyérsütő gép üstjébe beraktam a tejet,olvasztott vajat,sót,lisztet,cukrot majd az élesztőt és megdagasztattam a géppel a tésztát.Én nem szoktam az élesztőt felfuttatni ha a géppel dagasztatok.Ha kézzel dagasztunk akkor a cukros -langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk,majd a többi hozzávalóval sima tésztává gyúrjuk.Miután duplájára kelt,kinyújtottam késfoknyi vastagságúra,és áthajtottam a tészta egyik felét a másik felére,ugyanis azt olvastam itt hogy ettől lesz szalagos a fánk.Igaz ezt sehol máshol nem olvastam ezt a trükköt,gyanítom nem ettől szalagos,de gondoltam nagy vesztenivalóm nem lesz vele.Azután kiszagattam a  fánkokat egy pohárral,és hagytam megint kelni 15 percig.Forró olajban sütöttem úgy hogy a fánk felülre néző fele került az olajba.18 db fánkom lett ebből a mennyiségből.

Forrás:Napfényes Élet Alapítvány Sütemények -Hagyományosat egészségesen c.kiadványa

2010. január 19., kedd

Répasaláta kukoricával

Egy kevés megmaradt köles és párolt zöldség mellé kerestem valamit,ebéd gyanánt. A répasaláta megtetszett,a kölesből pedig lett hozzá zöldséges kölesropogós.Nagyon finom lett a saláta,a kölesropogóssal együtt ismét egy finom ebédem volt.A répasaláta a Főzzünk a gyerekeknek c. füzetből való.

Hozzávalók:
40 dkg zsenge sárgarépa
2 savanykás alma (eredetileg egy almát irt)
10 dkg joghurt
5 dkg tejföl
1 tk enyhén csipős mustár (magos mustárt raktam bele)
2 ek olaj (én ezt kihagytam)
2 ek narancslé
só/frissen őrölt bors (én citromborsot használtam)
cukor (nálam méz,kb egy evőkanál)
10 dkg kukoricakonzerv

Elkészítése:
A sárgarépát,almákat megmossuk,meghámozzuk, és lereszeljük.
Az öntet hozzávalóit simára keverjük,ízlés szerint fűszerezzük.A répát,almát ,kukoricát összekeverjük,és hozzákeverjük az öntetet,30 percig állni hagyjuk a hűtőben.Én tálaláskor szórtam rá citromborsot.


Tejfölös-sajtos pizza

A recept Főzzünk a gyerekeknek c.füzetből való,ott tarkabarka pizza néven szerepel.Paprikát,cukkinit és pulykamellsonkát ír feltétnek,paprikám nem volt,sonkát nem eszek,a cukkinit meg nem szeretem,és valami egyszerűre vágytam,így fokhagymás tejföl-sajt párosítás mellett döntöttem.

Hozzávalók:
25 dkg sovány túró
6 ek olaj
1 tojássárgája
1 teáskanál só
30 dkg búzaliszt
3 teáskanál sütőpor
4 evőkanál tej szükség szerint


Elkészítése:
A sütőt 200 fokra melegítem..A tészta hozzávalóit összegyúrom,nekem a robotgépem megcsinálta helyettem.Jó rugalmas tésztát kell kapnunk.Én a lisztet Graham lisztre,a sütőport pedig szódabikarbónára cseréltem.A tésztát kinyújtjuk ,és vagy zsírozott tepsibe,vagy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.Én pizzasütő lapot használtam.A tésztát megkentem fokhagymás tejföllel,két duci gerezd fokhagymát reszeltem egy kis pohár tejfölbe.Rákentem a tésztára és megszórtam reszelt sajttal,most trappista volt itthon.A sajt mennyisége opcionális,ízlés dolga.Alsó sütéssel sütöttem 15-20 percig,majd átkapcsoltam légkeverésre hogy a sajt szépen rápiruljon.

A pizza túrós tésztájához nagyon passzolt a tejfölös-sajt kombináció,nagyon ízlett,a gyerekek is ezt ették vacsorára.Fél adagról csináltam,a képen látható nagy pizza lett belőle,és még ki is maradt egy kis tészta.







2010. január 18., hétfő

Zöldséges köles mézes-mustáros szósszal

Nem volt ötletem vasárnapi ebédre még a családnak sem,magamnak meg pláne.Leültem a gép elé és elkezdtem keresgélni,akkor találtam rá erre a receptre,és ki is találtam mivel fogom enni ezt a szószt,mert nagyon megtetszett.

Egy pohár kölest megmostam,felöntöttem kétszeres mennyiségű vízzel,tettem bele házi vegetát és egy kicsi vajdarabot,majd megfőztem.Közben pároltam zöldségeket,fagyasztott zöldségek,vegyesen,volt benne karfiol,brokkoli,borsó,bébirépa,kukorica,stb.A szószhoz egy kis poharas tejfölt vettem,tettem bele egy ek. mézet,egy ek. magos mustárt,egy ek.tárkonyt,és pici pirospaprikát.Kóstolgatni kell,és ízlés szerint még fűszerezni.Én egy kis tk. fehér liszttel besűrítettem.A köles nagyon hamar megfő,a zöldségek is hamar párolódnak,én egyébként is úgy szeretem ha kicsit roppanósak még.Nagyon egyszerű és finom étel.


Express croissant

Ezt a croissantot már sütöttem korábban is,a receptet akkor a desszert.eu-n találtam,aztán a szokásos esti gasztro blog olvasások közben felfedeztem hogy Limara express croissantjának ugyanez a tésztája.Nagyon örültem hogy Limara ezt feltette,mert nem tudtam hogy lehet ilyet is hogy előző nap elkészítjük,és másnap sütjük,ez fantasztikus lehetőség volt számomra.
Most így csinálta,este elkészítettem,és másnap délután sütöttem ki őket.A képen látható croissantokat nutellával töltöttem.Nagyon-nagyon finom.


Hozzávalók:
70 dkg liszt
1 pohár joghurt vagy kefír (140 g)
2 dl tej
1 kk só
4-5 ek. cukor
2 tojás
5 dkg élesztő


Rétegzéshez
25 dkg vaj felolvasztva



Elkészítés
A hozzávalókból, a vaj kivételével tésztát dagasztunk, majd hűtőbe tesszük 1 órára. Ezután nyolc egyforma darabba vágjuk , és mindet kinyújtjuk  jó vékonyra, kör alakúra. Az első kinyújtott lapot megkenjük vajjal , rátesszük a következő lapot, megint megkenjük vajjal, megint lap, így tovább, míg el nem fogyott. A legutolsó lap tetejére nem kell vaj. Ezután a tésztát kinyújtuk, olyan 2-3 mm vastagra, majd 16 cikkre vágjuk.Ezután megtöltjük a kívánt töltelékkel,lehet nutella,lekvár,sajt,diós töltelék,stb.

Feltekerjük őket, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.Hagyjuk duplájára kelni, majd180 fokos sütőben 15-20 percig sütjük.


Ha nem rögtön akarjuk kisütni,akkor formázás után betesszük a hűtőbe.

Én most betettem ,és másnap délután sütöttem csak ki.Hideg sütőbe rakjuk,180 fokon sütjük őket 25-30 percig.