2009. június 22., hétfő

Kisfiam 3. szülinapjára szerettem volna egy olyan tortát csinálni, ami nagyon csokis és nagyon finom. Pil talált nekem egy szuper receptet, amitől első olvasatra egy kicsit berezeltem, mert elég bonyolultnak tűnt, de abszolúte nem bántam meg, hogy megcsináltam. A krémje valami isteni finom, ezután, ha csokikrémet készítek sütibe, csak ezt a receptet fogom használni (igaz, valamelyest drágább, mint az egyszerűbb, pudingos-margarinos krémek, mert vajjal készül).

A torta receptjét innen szedte nekem Pil (köszi érte még egyszer!!!).



Hozzávalók 12 személyre:

15 dkg darabokra tört étcsokoládé

¾ bögre barna cukor

1,5 dl főzőtejszín

2 tojássárgája

20 dkg szobahőmérsékletű vaj

1 bögre cukor

1 teáskanál vaníliaaroma

2 lágyan felvert tojás

2 bögre finomliszt

1 teáskanál sütőpor

¾ bögre tej

3 tojásfehérje

A dús csokikrémhez és bevonathoz:

¾ bögre cukor

¾ bögre víz

6 tojássárgája

20 dkg olvasztott tejcsokoládé

1 dl főzőtejszín


25 dkg feldarabolt vaj

A díszítéshez:

10 dkg pirított mandulapehely vagy darált mandula

néhány szem félbevágott, csokival lecsurgatott eper

Elkészítése:

Az étcsokit, barna cukrot, tejszínt és a tojássárgájákat gőz fölött állandó kevergetés mellett főzzük addig, amíg a massza teljesen egynemű lesz. Vegyük le az edényt a lábasról és hagyjuk kihűlni.

A vajat és a cukrot keverjük ki a vaníliaaromával, míg habos nem lesz. Fokozatosan adjuk hozzá a tojásokat. A vajas massza fölött szitáljuk össze a lisztet és a sütőport. A csokis masszát alaposan keverjük el a tejjel. A tojásfehérjét verjük kemény habbá és adjuk a csokis masszához, majd ezt adjuk hozzá a vajas – lisztes masszához és alaposan dolgozzuk össze.

Öntsük a tésztát 2 db sütőpapírral bélelt és kivajazott 25 cm átmérőjű kerek tortaformába.

180 °C - on 40 percig vagy tűpróbáig süssük. A tortalapokat 5-10 percig hagyjuk a formában állni, majd borítsuk őket tortarácsra és hagyjuk teljesen kihűlni.

A csokikrémhez tegyük a cukrot, valamint a vizet egy lábasba, s készítsünk belőle szirupot: lassú tűz fölött, állandó kevergetés mellett főzzük, míg a cukor el nem olvad. Forraljuk fel egy kicsit, majd vegyük a lángot alacsonyabb fokozatra és főzzük addig, amíg szirupos nem lesz.

Tegyük a tojássárgájákat egy edénybe, s keverjük addig, míg sűrű és világos nem lesz. Fokozatosan adjuk hozzá a szirupot. Olvasszuk meg a tejcsokit, s közben öntsük hozzá a tejszínt. Végül a csokit és a vajat is adjuk hozzá a szirupos masszához. Keverjük addig, hogy a massza besűrűsödjön. Tegyük a hűtőbe pihenni addig, hogy kenhető állagot kapjon.

Mindkét tortalapot vágjuk ketté hosszában. Az egyik lapot kenjük meg csokikrémmel, majd fektessük rá a másikat és ismételjük azt addig, amíg az összes lapunk el nem fogy. A maradék krémmel kenjünk be a torta tetejét és oldalát is. Finoman nyomkodjunk mandulapelyheket vagy darált mandulát a torta oldalára. A tetejét díszítsük félbevágott eperdarabokkal, amiket csurgassunk le olvasztott csokival.

Megjegyzés: Ha nincsen kéznél mandulapehely, vagy dara, helyettesíthetjük darált mogyoróval vagy darált dióval is!

Saját tapasztalatok: mivel nem volt két tortasütőm, ezért két adagban, egymás után sütöttem meg a tésztát. A második tészta valszeg zokon vette, hogy megvárattam, mert totál szétmorzsálódott, így amikor kettévágtam, csak az egyik fele lett hasznosítható. Sebaj Tóbiás... :)

Mandulapehely helyett én durvára vágott diót használtam, azzal is nagyon szuper. A díszítés nem lett a legszebb, úgyhogy ez egy ronda és finom süti... :DDD

Ecce torta (kicsit elcsúszott a kép, bocsi): :)))))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Finom volt? Könnyű volt elkészíteni? Kivele! :)