Az hogy tejmentes legyen nekem lényeges,mert bizonyos fokú laktóz érzékenységem van,a tojásmentesség meg kísérletezgetés számomra egyenlőre,Szamóca blogjában olvastam a következőket ami nagyon elgondolkodtatott:" Nem is értem ,miért mániája a háziasszonynak mindenbe 1-2 tojást beleütni.Nagyon rossz szokásnak tartom."
Megsütöttem először a mézeskalácsot majdnem eredeti formájában,és jó pár keksz elfogyasztása után éreztem hogy nekem kicsit édes,tehát úgy gondoltam a kekszhez mindenképpen csökkentem a cukor mennyiségét.Valamint többféle lisztet kevertem össze,egyrészt mert ezek egészségesebbek mint a sima fehér liszt,másrészt mert kísérletezgetek.Biztos hogy ki fogom próbálni többféle verzióban is,ami a liszteket illeti.
Hozzávalók:
5 dkg méz
5 dkg nádcukor
5 dkg Liga margarin
10 dkg tönkölyliszt
6 dkg sötét rozsliszt
4 dkg zabpehelyliszt
1/2kk szódabikarbóna
2-4 evőkanál baracklekvár
Az összes hozzávalót tálba tesszük és összegyúrjuk.A mézeskalácsnál nem vártam vele csak pár órát,most viszont egy éjszakára betettem a hűtőbe,igaz ennek az is oka volt hogy este gyúrtam össze.Másnap célszerű hamarabb kivenni hogy kicsit puhuljon a tészta,úgy könnyebb vele dolgozni.Lisztezett deszkán kinyújtjuk ,majd tetszőleges formákkal kiszaggatjuk. 200 fokon sütöttem őket,6-10 percig,figyelni kell,mert hirtelen megéghet.
Kihülés után nem sokkal megkeményedett,ami nekem most direkt jól jtt,így remekül le tudtam darálni.
Kicsi lányom a kis kuktám,Ő formázta nagy lelkesedéssel,így a kekszek nem a legszabályosabbak,de nekem persze gyönyörűek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Finom volt? Könnyű volt elkészíteni? Kivele! :)