2009. december 17., csütörtök

Timi-féle mézes puszedli, avagy a Lebkuchen

Hozzávalók (hatalmas adaghoz):

4 tojás
125g vaj
500g méz
300g barna cukor
250g darált mandula, 250g darált dió (lehet csak dióból is)
100g kandírozott citromhéj (Zitronat itt, nem tudom, van-e magyar neve)
100g kandírozott narancshéj (Orangeat)
1 púpos teáskanál keserű kakaópor
késhegyni őrölt szegfűszeg (kihagyható)
5g őrölt szerecsendió
1 csomag mézeskalács fűszerkeverék
1 csomag szalalkáli (szerintem sütőporral is működne, írjátok meg, ha kipróbáltátok, illetve ha azzal, akkor Morzsóka szerint szódabikarbónával is)
3 evőkanál olaj
1 deci kávé
750g liszt

Elkészítés:

Felolvasztjuk a vajat, belekeverjük a cukrot és a mézet. Összekeverjük az összes többi hozzávalót, majd végül az olvadt cukros masszát is hozzáadjuk. Miután egyenletesen elkevertük, fél órát állni hagyjuk, majd kivajazott tepsire (vagy sütőpapírra) két kanál segítségével kis kupaconként kirakjuk (mivel a sütés közben nő, így kicsit távol egymástól). 180 fokon kb 10 percig sütjük.

A kihült süteményt bevonhatjuk cukormázzal vagy tortabevonó csokival is.

Ez a mézes sütemény azonnal puha, nem kell megvárni, hogy napokat álljon fémedényben almagerezdek társaságában, mint a rendes mézeskalácsoknál általában. Az alábbi képen még a csokival való bevonás előtti állapot látható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Finom volt? Könnyű volt elkészíteni? Kivele! :)