2009. június 20., szombat

Sokmagvas tönkölykenyér

Ezt a receptet ma találtam,és nem bírtam ki hogy nem csinljam meg már ma.
Pont olyan lett amilyennek elképzeltem.Isteni finom. Az íze egy icipicit édeskés jellegű nekem.
A sok maggal eggyütt isteni ízhatást ad. Nagyon jól szeletelhető.

2009.12.09
Utólagos kiegészítés:azóta már tojás nélkül,és zabtejjel csinálom,mindig tökéletes,az íze pedig még finomabb.Remekül fagyasztható,mikróban pár perc alatt kiolvasztható.

Hozzávalók:
• 240 ml tej
• 1 tojás
• 2 kiskanál olívaolaj
• 1 evőkanál méz
• 280 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
• 100 g kenyérliszt vagy rétesliszt
• 40 g búzasikér a liszthez keverve,
• 100 g olajos magvakból (szezám-, lenmag, napraforgó- és tökmag, külön csak az egyikféle, vagy akár vegyesen)
• 1,5 kiskanál só
• 1,5 kiskanál szárított élesztő

A hozzávalókat a megadott sorrendben tedd a kenyérsütő gép edényébe. Először a tejet a tojással, majd add hozzá az olívaolajat és a mézet is. Szórd el rajta a sikérrel összekevert kétféle lisztet, hogy szinte egyenletesen befedje, majd jöhetnek rá az olajos magvak és a só. A kenyérsütőt állítsd be a teljes kiőrlésű vagy barna kenyér programra és indítsd el a gépet.

Olyan sokat olvastam már kenyérsütés,gépi sütés témakörben,így arra jutottam hogy figyelem a sütés folyamatát,és 10 perccel  a  sütés befejezése előtt kivettem a kenyérkémet. Kalácsoknál szokták ezt leginkább csinálni hogy ne legyen erős barna kéreg rajta,de én a kenyérnél is úgy láttam hogy már elég sötét a szín,ezért állítottam le a gépet.A belseje így is tökéletesen átsült.
A végeredmény:

3 megjegyzés:

  1. Sziasztok! A sokmagvas tönkölykenyérhez kapcsolódóan: síma villanyos sütőben is meg lehet sütni, vagy csak kimondottan kenyérsütő gépben?

    Timi

    VálaszTörlés
  2. Szia Timi!

    Milyen véletlen (véletlenek márpedig nincsenek :)),kaptam a születésnapomra egy kenyérsütő formát,és ma készülök benne ezt a kenyeret kipróbálni a sütőben.Este kukkants vissza,és megírom milyen lett.

    VálaszTörlés
  3. Szia Timi!

    Nagyon sajnálom hogy nem tudtam este írni,nem volt itthon növényi tejem,mire a férjem hozott,és elkészült a kenyér már 11 óra volt,nem is vágtam fel csak reggel.Szóval a kenyér nagyon szép lett,sokkal magasabbra kelt minta gépben,de nagyon morzsálódos is így .Alig tudtam felszeletelni,és nem tudom miért lett ilyen.A gépben sülve sokkal tömörebb lett,így meg sokkal könnyebb,puhább,viszont nehezebben szeletelhető.

    VálaszTörlés

Finom volt? Könnyű volt elkészíteni? Kivele! :)