2009. január 5., hétfő

Baba-Mama húsleves (kb. 8 főre)

Hozzávalók:

1,5 kg répa
5 db nagyobb fehérrépa
1 karalábé
1 zeller
1 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 póréhagyma
1 szem paradicsom
1 paprika
20 dkg zöldborsó is mehet bele (ha nagyobb már a baba)
5-6 szemburgonya
0,5 kg csirke- vagy pulykamellfilé egészben
0,25 kg sertéshús darabolva
csapott mokkáskanál szerecsendió, őrölt feketebors, majoranna
1 nagyobb babérlevél
csapott evőkanálnyi apróra vágott petrezselyem (lehet szárított is)
só ízlés szerint

Elkészítés:

A húst felrakjuk enyhén sós vízben főni. Amikor forrni kezd, fém szűrővel leszedjük a tetejéről a habot.

A zöldségeket pucoljuk, a répát, karalábét és zellert daraboljuk. Hagymáról levágjuk a két végét és leválasztjuk a külső héját, de egyben hagyjuk. Paradicsomnak bevágjuk a tetejét és az alját, paprikát kicsumázzuk, de szintén maradhat egyben. Póréhagymát karikázzuk.

Amikor már nincs több hab a húson, beleszórjuk a zöldségeket és a fűszereket is (de nem sózzuk meg jobban). Főzzük körülbelül 45 percig.

Amikor már minden zöldség puha, kivesszük belőle a baba részét: krumplit, a répa felét, nagyobb babánál mehet bele póréhagyma, zeller, karalábé is, teszünk hozzá egy kevés levét, és leturmixoljuk. Kivesszük a szárnyas hús felét is, leturmixoljuk, és jégkockányi adagokban fagyasztjuk.
Amikor a baba részét már kivettük, utánasózunk.

Ha igazán szépen szeretnénk tálalni, akkor a fokhagymát, a hagymát, a paradicsomot és a paprikát kidobjuk, a többi zöldséget kimerjük, a húst külön tálra tesszük, a levét pedig leszűrjük, főzhetünk bele ízlés szerint cérnametéltet is.
Lustábbaknak viszont lehet azonnal is enni :).

u.i. Ha nincs baba, akkor elég 0,75 kg répa is, és nem kell bele krumpli.
u.u.i. Ha zsírosabbra szeretnénk a leves felszínét, akkor rakjunk bele csirkecombot, nyakat, bármit, ami zsírosabb. Én mondjuk lusta vagyok csontozgatni :).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Finom volt? Könnyű volt elkészíteni? Kivele! :)