2009. január 30., péntek

A (tutira) szalagos fánk

A recept a Kisalföld című helyi napilapból van, kipróbáltuk, bejött.

A fánkhoz szükség van:

1 kg finomlisztre, kb. 8 dl kannás tehéntejre (persze jó a 2,8-as is, de mi házi tejjel csináltuk, így tényleg jó lett), 5 dkg friss élesztőre, 2 púpos ek. kristálycukorra, 1 csapott ek. jódozott sóra, 1 egész tojásra és 1 ek. étolajra. Ebből 25 db fánk fog kijönni.

Elkészítés:

Egy kis tálkában 2 dl tejet kézmelegre langyosítunk, 1 ek. cukrot elkeverünk benne, belemorzsoljuk az élesztőt és jól felfuttatjuk. Egy másik, kb. hat literes tálba beleszitáljuk a lisztet (fontos, hogy átszitáljuk), ráhintünk egy ek. cukrot, és a legfontosabbat, egy ek. jódozott sót, és összekeverjük ezeket. Egy egész tojást ütünk a lisztre és a felfuttatott élesztőt is ráöntjük a tálban lévő anyagokra. A kézmelegre langyosított tejet adagonként öntjük a liszthez, hogy ne legyen se túl kemény, se túl lágy. Kézzel dolgozzuk össze, de csak addig, hogy a liszt elvegyüljön, a massza egynemű legyen. A tésztára egy ek. étolajat csorgatunk, és enyhén beleforgatjuk. Ez azért fontos, mert kidolgozás nélkül is leválik a massza a kezünkről és az edény faláról. Mivel a tészta így is szépen megkel, nem kell, sőt, nem is szabad dagasztani. Cipót formázunk belőle, kissé meglisztezzük, letakarjuk, meleg helyen másfél órát pihenni hagyjuk. Amikor megkelt, jól belisztezett gyúródeszkára borítjuk, a szélét körben kissé felhajtjuk és egy gyors mozdulattal átfordítjuk, majd ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A tésztából kiszaggatott fánkokat könnyű abrosszal letakarjuk, 20 percet pihenni hagyjuk, majd kisütjük. A sütésnél fontos, hogy meg kell nyújtani, ahogy a lángost (kézbe veszed, egy kicsit meghúzkodod, hogy a közepén vékonyabb legyen a tészta), és a lisztes felével kell az olajba tenni. Az olaj hőfoka akkor jó, ha egy főzőkanál nyelét beleállítjuk, és gyöngyözni kezd körülötte.

Íme (sok duma után) a bizonyíték: :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Finom volt? Könnyű volt elkészíteni? Kivele! :)