2009. január 22., csütörtök

Maci kakaós csigája

Satuk ajánlására sütöttem meg pont ezt a receptet, amit ezúton is köszönök szépen! Kicsit részletesebben írom le, ha már kétbalkezes blog.

Lássuk tehát:

A tésztához:

  • 50 deka liszt
  • 7 deka puha vaj (picit beraktam mikróba)
  • 2 tk. szárított élesztő
  • 3 dl tej
  • 1 tojássárgája
  • 4 ek. cukor
  • 1 mokkáskanál só
A töltelékhez, no meg a locsoláshoz:
  • 2 dl cukor
  • 3 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 1,5 dl tej
  • 1-1 ek. vaj

A tésztához valókat összekevertem, majd kézzel gyúrtam-dagasztottam olyan 20 percig (jóóó ragadós tészta, nem kell megijedni). Eztán 40-50 fokos sütőbe tettem és kelesztettem háromnegyed órát, majd némi kiszórt liszten, lisztes kézzel és sodrófával egy hosszú, keskeny, kb. 25x50 cm méretű lappá kinyújtottam.
Egy evőkanálnyi puha vajjal megkentem a tésztát. A 2 dl cukrot elkevertem 3 evőkanál cukrozatlan kakaóporral, és a tésztára szórtam. Amennyire lehetett, szorosan felcsavartam a rövidebbik irányban, majd egy hosszabb, éles késsel óvatosan, nem összenyomva nyiszitáltam 2 cm vastag szeleteket belőle, amiket egy kimargarinozott-lisztezett tepsire pakoltam, nem túl szorosan, hogy nehogy összenőjjenek. A tekercs vágandó felénél a külső végét jól összedolgoztam, behajtogattam minden egyes vágás előtt, hogy ne folyjon ki az összes kakaó sülés közben.
175 fokra előmelegített sütőben sütöttem készre, ami kb 30-35 percig tartott. A sütés 20. percében, amikor már kezdtek színt kapni a csigák, kikaptam a tepsit, és forró tej-vaj keverékével meglocsoltam őket, majd visszatoltam.

1 megjegyzés:

  1. Mar masodszorra csinaljuk, es nagyon nagyon telitalalat!!!!!!!!!! Koszi Pogikam! Elso alkalommal szarazeleszto helyett friss elesztovel csinaltam, es 27 dkg volt itthon, annyival lett. Vagy 17? Na mar nem emlekszem pontosan. :) Puszi

    VálaszTörlés

Finom volt? Könnyű volt elkészíteni? Kivele! :)