2010. május 24., hétfő

Meggyes csokitorta

Stahl Judit:Büntetlen örömök c.könyvéből való ez a recept.Pár évvel ezelőtt ez a sütemény volt a favorit nálam,nagyon sokszor csináltam,egyszer még versenyt is nyertem vele egy pünkösdi falunapon.Múlt héten itt volt anyukám pár napig,én nagytakarítottam,ő meg játszott a gyerekekkel.Gondoltam sütök nekik uzsonnára valamit,persze olyat akartam ami egyszerű és finom,akkor jutott eszembe ez a tortácska.A receptre már csak nagyjából emlékeztem,interneten kerestem rá,és Sajtkukac oldalán kötöttem ki,ahol nagyon jó ötletnek találtam ahogy ő készíti a csoki felolvasztását,ő nem gőz fölött olvasztja,hanem meggylében,na ez nagyon szimpatikus lett egyből,hiszen így még egyszerűbb az egész.Összehasonlítottam az eredeti és Sajtkukac módosításait,és az utóbbit követtem én is nagyjából.

Hozzávalók nálam:
12 dkg finomliszt
1,5 kk szódabikarbóna
1 kk őrölt fahéj
2 ek kakaópor
20 dkg meggy magozva
3 dkg jó minőségű étcsokoládé
10 dkg nádcukor
1 dl meggylé vagy víz
2 dkg vaj
10 dkg joghurt
1csomag vaníliás cukor
1 tojás és 1 tojás fehérje

Elkészítése:A meggylevet -friss meggy esetén vizet -felforraljuk,és beletördeljük a csokoládét,és a cukrokat is hozzáadjuk.Amikor feloldódtak,levesszük a tűzről,belekeverjük a vajat,ha az is elolvadt benne akkor a joghurtot is belekeverjük.
Közben a sütőt bekapcsoljuk 175 fokra,és kivajazunk egy 26-28 cm-es tortaformát.
A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával,kakaóporral és fahéjjal.A kihűlt csokis keverékhez keverjük a tojásokat,én ezt géppel szoktam csinálni,de lehet kézi habverővel is,majd a lisztes keveréket is hozzáadjuk és jól összedolgozzuk,ezt már fakanállal.Végül a meggyet is belekeverjük,és a formába simítjuk a masszát.20-25 percig sütjük.Tálalásig hagyjuk teljesen kihűlni.


3 megjegyzés:

Finom volt? Könnyű volt elkészíteni? Kivele! :)